Vil du have hjælp til at skrive dine tekster med ChatGPT eller andre AI-tjenester, får du det bedste resultat med en udførlig prompt. Få vores skabelon her.
Af Benny Christen Grandahl
Som du råber i skoven, får du svar.
Det gælder om noget, når du skal have hjælp fra ChatGPT, CoPilot eller en anden generativ AI-tjeneste til at skrive dine tekster til nettet.
For ligesom når du overleverer en opgave til en kollega, har den generative AI-tjeneste brug for instruktion i, hvordan opgaven skal løses, og hvilke forventninger du har til resultatet.
Prøv selv at se forskellen på at bede ChatGPT om: ”Skriv en artikel om genanvendelige byggematerialer” og “Jeg skal bruge en artikel til bygherrer i byggebranchen om fordelene ved at bruge genanvendelige materialer i byggeriet.”
Bare det at få målgruppen med i prompten gør en enorm forskel.
ChatGPT er din nye studentermedhjælper
Når vi prompter ChatGPT, henvender vi os til den på samme måde, som hvis vi skulle instruere en spritny studentermedhjælper, der lige er blevet ansat i vores firma.
De skal have det hele forklaret helt ned i detaljen.
Derfor går vi frem efter en fast skabelon – et framework – når vi skriver en prompt.
Dem findes der masser af – bare søg på Google, eller spørg ChatGPT om RTF og RISEN frameworkene.
Vores framework har ikke noget fancy navn – og er en lille smule mere omfattende og detaljeret. Forklaret så enkelt, som jeg kan, går det ud på, at vi opbygger prompten efter denne skabelon:
- Hvad skal slutresultatet være – så ved GPT’en det allerede fra starten og kan begynde at indsnævre sin sprogmodel efter det.
- Præcis beskrivelse af emnet – Emnet skal helst indsnævres så præcist som muligt, så GPT’en får afgrænset sprogmodellen korrekt og præcist.
- Hvilken målgruppe henvender teksten sig til – Hvem er det helt præcist, jeg forventer, der skal læse den tekst, der skal skrives. Igen er det vigtigt for afgrænsningen af sprogmodellen.
- I hvilken rolle og med hvilken baggrund udtaler GPT’en sig – Endnu en gang er det vigtigt for, hvilken del af GPT’ens sprogmodel, der bliver anvendt. Og outputtets vinkel og tonefald.
- Hvad er formålet med teksten – Hvorfor skal jeg bruge den her tekst, og hvad skal den overbevise læseren om? Det giver bl.a. GPT’en input til at vælge en argumentationsstrategi.
- Hvad skal læseren gøre, når teksten er læst – Hvilken handling skal teksten gerne få læseren til at foretage sig. Det skærper dispositionen og argumentationsstrategien.
- Hvad skal GPT’en gøre som det første, for at løse opgaven – Den her er vigtig for, hvad du får for et svar fra GPT’en, når du trykker på Enter-tasten. Skal den skrive hele teksten, komme med forslag til en disposition eller bare skrive en indledning, så du kan se, om den er på rette spor?
For os er AI bare endnu et sted at hente inspiration og få idéer til de tekster, vi skriver. Ganske ligesom en Google-søgning.
Vores framework er hverken en spændetrøje eller fuldstændig komplet
Helt præcist hvordan vi skriver prompten, afhænger af, hvor specifikt og målrettet vi vil gøre GPT’ens svar. Nogle gange stiller vi det op som punkter, ligesom ovenfor, og andre gange, samler vi informationerne i et par sætninger, som f.eks. ”Jeg vil gerne have en artikel om fordelene ved anvendelse af genanvendelige byggematerialer i byggeriet, der er skrevet til bygherrer. Du udtaler dig som …” og så videre.
Og de punkter vi ikke har specifikke krav til eller finder nødvendige at angive informationer om, springer vi selvfølgelig bare over.
Nå ja – og så starter vi selvfølgelig en ny session, hver gang vi giver GPT’en en ny opgave. Så er vi sikre på, at vi starter fra bar mark.
Vil vi skærpe prompten endnu mere, tilføjer vi også oplysninger om det format, den detaljeringsgrad og den disposition, vi ønsker, teksten skal have. Samt hvilke pointer og idéer, vi gerne vil have, der skal inkluderes. Og eventuelt også skrivestil, Tone of Voice og eventuelle do’s and don’t’s.
Har vi ekstra viden, data indholdet skal bygge på, eksempeltekster og så videre, vedhæfter vi dem til prompten, før vi klikker på Start-knappen. Det kræver, at du kører med en betalt version af GPT’en.
Derefter starter redigeringen
Som udgangspunkt beder vi altid GPT’en om at skrive teksten afsnit for afsnit efter den disposition, vi selv har lavet. Eller den, som GPT’en foreslår – efter vi har vurderet og tilpasset den. Det er derfor, vi altid husker at afslutte vores prompt med, hvad vi vil have GPT’en til at gøre som det første.
Ellers kommer der bare den tekst, som GPT’en mener, du gerne vil have. Og vi har endnu aldrig oplevet, at vi kunne bruge en tekst til noget som helst, som GPT’en har skrevet fra ende til anden.
Vi gider heller ikke bede GPT’en tilrette teksten. Det sender nemlig meget hurtigt teksten ud ad en tangent, som vi så skal bruge en masse tid på at få rettet ind. Så hellere starte forfra en gang til.
Jo, vi kan godt bede den komme med forslag til omformuleringer af konkrete sætninger og afsnit. Eller fremadrettet bruge et specifikt ord, hvis den har brugt et, vi synes, var forkert.
Men generelt tager vi det output, som GPT’en kommer med og redigerer det så til ud fra vores journalistiske og copywriter-uddannede baggrund. Ganske som hvis vi var redaktør på et nyhedsmedie eller på et forlag.
Det giver efter vores mening det bedste og mest læseværdige resultat.
For GPT’en er stadig ”kun” vores studentermedhjælper – uanset hvor overbevisende og selvsikkert, den udtaler sig. Og ingen fakta får lov til at stå alene. Ved vi det ikke selv, eller er vi i tvivl, dobbelttjekker vi det – enten med Google eller GPT’en selv.
Så der er ingen tekster, der får lov til at forlade vores computere uberørt af menneskehånd. For vi skriver til mennesker – og har vores faglige stolthed og ønsket om at skrive tekster, der er til at forstå. Og giver læseren værdi. Så selvom vi nogle gange henter inspiration og idéer fra en GPT, er det os, der er i kontrol og vores fingeraftryk, der sidder på teksten.
Og denne tekst er skrevet uden inspiration, hjælp eller noget som helst andet fra en GPT fra start til slut. Kun billederne er AI-genererede.